Renovatie van het Oorlogsmonument

In het kader van 75 jaar vrijheid kregen wij in 2020 de opdracht voor de renovatie van het Oorlogsmonument op Urk. De opdracht ging uit van de Gemeente Urk in samenspraak met Stichting Urk in Oorlogstijd en Stichting Kropveld.

" Het Oorlogsmonument werd na de oorlog op 31 augustus 1946 onthuld. Het monument staat op een plein, krachtig in haar eenvoud. Drie granieten traptreden leiden naar een zandstenen monument. De dertien namen van omgekomen Urker oorlogsslachtoffers zijn handgehakt in reliëf. In 1995, werden de namen van drie omgekomen familieleden van een Joods-Urker gezin gegraveerd in de stootborden van de trap. Het monument was geen onbekend terrein voor ons. In 2002 hebben we het monument gerestaureerd nadat het was beschadigd door een omgevallen boom als gevolg van een storm. "

Diverse werkzaamheden

De werkzaamheden voor de renovatie van het monument waren divers. Zo hebben we het kalkstenen monument gereinigd, de muren en de straat opnieuw gevoegd met weersbestendige voeg en de bordessen en borders bekleed met Belgisch hardsteen. Bij de onthulling in 1946 waren de muren bekleed met afdekkers. Bij een latere renovatie zijn deze verwijderd en niet teruggeplaatst. De afdekkers hebben we in originele stijl opnieuw geplaatst. Voor het koor dat aanwezig is tijdens de dodenherdenking is een prominente plek gerealiseerd. In het plantsoen is met tegels een plek gemaakt waarop de koorleden kunnen staan.

" Tijdens het maken van de plannen voor de restauratie kwam ook een bijzondere wens aan bod. Zo was er de wens de namen van het Joods-Urker gezin Kropveld prominenter in beeld te brengen op het monument. De namen zijn nu opvallender in beeld gebracht op een Portland kalksteen plaat aan de rechterzijde van het monument. Voor symmetrie is links een zelfde plaat bevestigd met de tekst: Te eren hen, die hun leven gave of lieten voor de bevrijding van ons vaderland. "

Eerste monument

Het Oorlogsmonument is het oudste monument op Urk. Tot 1946 was er geen enkel monument of gedenkteken in het dorp te vinden. Het preserveren van het monument is gezien de emotionele en historische waarde van groot belang. Het was daarom een bijzonder project dat wij met dankbaarheid voor onze vrijheid hebben uitgevoerd.

"Opdat wij nooit vergeten"

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws, tips en acties in jouw mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Instagram
Contact

0527-683725
info@weerstandnatuursteen.nl

Vlieter 1 8321 WJ Urk

Openingstijden showroom:

Maandag tot vrijdag
09:00 - 13:00 & 14:00 - 17:30

Zaterdag
09:00 - 12:00 alleen op afspraak

@ 2023 Weerstand Natuursteen. Alle rechten voorbehouden