Natuursteen schoonmaken

Heb je natuursteen in huis of sta je voor de keuze? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je vragen hebt over het onderhoud. Natuursteen schoonmaken en onderhouden is niet moeilijk, het is wel belangrijk om te weten dat elk soort natuursteen een ander onderhoudsplan heeft en andere schoonmaakmiddelen nodig heeft. Het schoonmaken van graniet is dus heel anders dan het schoonmaken van marmer, terwijl het beide onder de noemer natuursteen valt.

Elke natuursteen heeft dus zijn eigen onderhoudsplan maar er zijn ook onderhoudsregels die we voor alle natuursteensoorten aan kunnen houden. In het algemeen kunnen we het volgende aanraden:

  • Wees voorzichtig met het gebruik van schuurmiddelen.
  • Sterke vervuiling zo snel mogelijk verwijderen. Zo voorkom je dat het diep in het materiaal kan trekken.
  • Gebruik altijd een onderzetter voor hete pannen, deksel en ovenschalen om een thermoshock, die blijvende schade kan aanrichten, te voorkomen.
  • Gebruik altijd een snijplank voor het snijden van etenswaren. Het is niet alleen hygiĆ«nischer maar voorkomt ook dat messen bot worden. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals gootsteenontstopper, aceton, thinner, metaalreiniger etc .
  • Ga nooit op je aanrechtblad zitten of staan.

Verschillende soorten natuursteen schoonmaken

Wil je zolang mogelijk genieten van het natuursteen in haar allerbeste staat? Dan is aangepast onderhoud zeker nodig. Hier vind je het geschikte schoonmaak- en onderhoudsplan voor verschillende soorten natuursteen:


Marmer schoonmaken en onderhouden

Marmer is een kalkhoudende steen en zuren zijn dan ook uit de boze. Zuren kunnen vlekken veroorzaken. Het impregneren van de steen wordt daarom ook sterk aangeraden. Heb je vragen over het impregneren? Stel ze gerust aan ons.

Hoe maak je marmer schoon?

Gebruik alleen schoonmaakmiddelen met een neutrale PH waarde. Gebruik voor marmer alleen schoonmaakmiddelen met een PH waarde tussen de 5 en 7. Verwijder gemorste etenswaren en vloeistoffen direct. Deze kunnen kringen en vlekken veroorzaken.

Waarmee mag je marmer niet schoonmaken?

  • Pas op met zure voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld citroen en azijn
  • Gebruik geen zure schoonmaakmiddelen, zoals schoonmaakazijn, maar ook geen alkalische (ontvettende) schoonmaakmiddelen zoals Dasty.
  • Schoonmaakmiddelen met een PH waarde tussen 5 en 7 zijn wel te gebruiken.
  • Zet geen hete pannen, kopjes of schalen op het blad. Dit kan breuken en vlekken veroorzaken. Gebruik altijd een onderzetter.
  • Snij niet op het blad. Gebruik altijd een snijplank. Niet schoonmaken met schurende middelen zoals schuursponsjes.

Eigenschappen van marmer

Vlekbestendigheid
Krasbestedigheid
Hittebestendigheid
Puntbelasting


Graniet schoonmaken en ondehouden

Graniet is een (licht) poreuze natuursteen, dat betekent dat er miniscule gaatjes in het oppervlak zitten. Vet en kleurstoffen kunnen dan ook in het materiaal trekken en blijvende vlekken veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om vuil en vloeistoffen direct te verwijderen met een sopje.

Hoe maak je graniet schoon?

Lauwwarm water met vloeibare groene zeep

Hoe verwijder je vlekken van graniet?

CIF zonder citroen eventueel onverdund schrobben met de ruwe kant van een schuursponsje. Ruim naspoelen met schoon water.

Waarmee mag je graniet niet schoonmaken?

  • Laat spullen zoals snijplanken niet te lang op 1 vaste plek liggen ter voorkoming van verkleuring.
  • Vermijd contact met agressieve zure en bijtende (schoonmaak)middelen. Verwijder dit direct met veel water.
  • Pas op met morsen van vetten (sauzen, olie etc) en kleurstofhoudende producten zoals rode wijn en bieten.
  • Zet geen hete pannen, kopjes of schalen op het blad. Dit kan breuken en vlekken veroorzaken. Gebruik altijd een onderzetter.
  • Snij niet op het blad. Gebruik altijd een snijplank.

Vlekbestendigheid
Krasbestedigheid
Hittebestendigheid
Puntbelasting


Kwartsiet schoonmaken en onderhouden

Kwartsiet is een natuursteensoort die in veel kleuren, uitvoering en afwerkingsmogelijkheden verkrijgbaar is. Het bijzondere aan kwartsiet is het ruige ruwe oppervlak. Sommige kwartsiet soorten lijken op marmer terwijl het onderhoud van kwartsiet veel eenvoudiger is. De duurzaamheid en het onderhoud zijn vergelijkbaar met graniet. Onbezorgd genieten dus van een Ć©cht stukje natuur in huis. Het is niet voor niets dat kwartsiet wint aan populariteit.

Hoe maak je kwartsiet schoon?

Het onderhoud van kwartsiet is vergelijkbaar met het onderhoud van graniet. Maak het werkblad schoon met een zacht schoonmaakmiddel, een zachte doek en lauwwarm water. Het is verstandig kwartsiet te impregneren. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact op.

Waarmee mag je kwartsiet niet schoonmaken?

  • Zet geen hete pannen, kopjes of schalen op het blad. Dit kan breuken en vlekken veroorzaken. Gebruik altijd een onderzetter.
  • Snij niet op het blad. Gebruik altijd een snijplank. Het werkblad gaat er niet stuk van maar messen zullen bot worden omdat kwartsiet een keihard materiaal is.

Vlekbestendigheid
Krasbestedigheid
Hittebestendigheid
Puntbelasting


Keramiek schoonmaken en onderhouden

Keramiek is de perfecte compagnon in de keuken. De homogene toplaag zorgt ervoor dat vlekken niet kunnen doordringen in het oppervlak.

De randen van het werkblad zijn wel kwetsbaar voor stoten. Pas dus zeker op met het stoten van pannen tegen de randen. Is er toch een stukje afgebroken? Bewaar het stukje en neem contact op. EĆ©n van onze reparateurs kan het voor u herstellen.

Hoe maak je keramiek schoon?

De homogene toplaag van een keramieken werkblad zorgt ervoor dat vocht en vuil zich niet gemakkelijk aan het blad hechten. Met een natte doek kan lichte bevuiling gemakkelijk worden weggeveegd. Hardnekkiger vuil verwijdert u met een mild reinigingsmiddel en lauwwarm water. Natuurazijn of appelazijn werken heel goed tegen kalkvlekken.

Geschikte schoonmaakmiddelen voor keramiek zijn: Dreft, groene zeep en allesreiniger. Voor hardnekkige vlekken kunt u Cif zonder citroen gebruiken en schrobben met de ruwe kant van een schuursponsje.

Waarmee mag je keramiek niet mee schoonmaken?

  • Gebruik geen chemische of agressieve schoonmaakmiddelen voor het reinigen.
  • Niet stoten tegen de randen
  • Ga niet op het blad zitten of staan. Keramiek is niet bestand tegen puntbelasting.
  • Keramiek is hittebestendig maar wij adviseren om altijd onderzetters te gebruiken

Vlekbestendigheid
Krasbestedigheid
Hittebestendigheid
Puntbelasting


Composiet schoonmaken en onderhouden

Composiet is een industrieel vervaardigd materiaal net als keramiek. Composiet bestaat uit gerecycled graniet, kwartsiet en harsen. Composieten hebben zeer praktische eigenschappen en is dan ook een veelgebruikt materiaal voor in de keuken.

Hoe maak je composiet schoon?

Composiet maak je schoon met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger of Cif zonder citroen. Na het schoonmaken met schoonmaakmiddel met voldoende water naspoelen. Hardnekkig vuilt verwijder je met Cif zonder citroen. Dit kan eventueel onverdund met de ruwe kant van een schuursponsje. Spoel ook na met voldoende water.

Waarmee mag je composiet niet schoonmaken?

  • Zet geen hete pannen, kopjes of schalen op het blad. Dit kan breuken en vlekken veroorzaken.
  • Gebruik altijd een onderzetter.
  • Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen.
  • Gebruik alleen reinigingsmiddelen met een PH waarde tussen de 4 en 10.
  • Gebruik altijd een snijplank voor het snijden
  • Ga niet op het werkblad staan of zitten.

Vlekbestendigheid
Krasbestedigheid
Hittebestendigheid
Puntbelasting


Belgisch hardsteen schoonmaken en onderhouden binnen

Hardsteen heeft veel synoniemen zoals o.a. Blauwe steen, Chinees hardsteen en Arduin. De steen wordt binnen en buiten toegepast en heeft afhankelijk van de locatie ander onderhoud nodig. De steen is gemakkelijk in onderhoud en groeit in charme naarmate de jaren verstrijken.

Hoe maak je Belgisch hardsteen schoon?

Schoon water is een krachtig schoonmaakmiddel voor Belgisch hardsteen. Voor hardnekkiger vuil kun je gebruik maken van pH-neutrale zeep zoals Marseille zeepvlokken en Carolin. Water- en olieafstotende producten beschermen de steen. Kies wel voor waterafstotende producten op waterbasis. Olieafstotende producten beschermen en versterken de steen maar versnellen de patina.

Waarmee mag je Belgisch hardsteen niet schoonmaken?

  • Vermijd het gebruik van te veel zeep
  • Vermijd zure, chemische of anti-kalk reinigingsmiddelen
  • Zet hete pannen niet rechtstreeks op het oppervlak maar gebruik onderzetters
  • Snij niet direct op het blad maar gebruik een snijplank

Vlekbestendigheid
Krasbestedigheid
Hittebestendigheid
Puntbelasting


Belgisch Hardsteen schoonmaken en onderhouden buiten

Hardsteen heeft veel synoniemen zoals o.a. Blauwe steen, Chinees hardsteen en Arduin. De steen wordt binnen en buiten toegepast en heeft afhankelijk van de locatie ander onderhoud nodig. De steen is gemakkelijk in onderhoud en groeit in charme naarmate de jaren verstrijken.

Hoe maak je Belgisch hardsteen buiten schoon?

Weer en wind doet het meeste aan het buitenonderhoud voor hardsteen. Af en toe wat zuiver water en een aftrekker volstaan.

Jaarlijks onderhoud Belgisch hardsteen

Laat de steen na het plaatsen zeker 2 tot 3 maanden drogen. In het voorjaar kun je de steen een grondige poetsbeurt geven met water, bleekmiddel en een borstel.

Waarmee mag je Belgisch hardsteen niet schoonmaken?

Belgisch hardsteen mag je niet schoonmaken met zure, chemische of anti-kalk reinigingsmiddelen.

Vlekbestendigheid
Krasbestedigheid
Hittebestendigheid
Puntbelasting


Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws, tips en acties in jouw mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Instagram
Contact

0527-683725
info@weerstandnatuursteen.nl

Vlieter 1 8321 WJ Urk

Openingstijden showroom:

Maandag tot vrijdag
09:00 - 13:00 & 14:00 - 17:30

Zaterdag
09:00 - 12:00 alleen op afspraak

@ 2024 Weerstand Natuursteen. Alle rechten voorbehouden